tiistai 4. joulukuuta 2007

JAUHELIHAA


Muutettuamme Laosiin, kaivoin laivakontistamme esiin lihamyllyn, jonka olimme varta vasten ostaneet tänne tuloa varten. Täällä ei nimittäin ole myynnissä jauhelihaa. Lihat ostetaan torilta tuoreena. Joskus liha on todella tuoretta eli elävää, mutta joka tapauksessa lihat on asetettu myyntipöydille lajeittain. Siinä sitten ihmiset ja kärpäset "taistelevat" makupaloista. Myyjät tosin koittavat huiskia kärpäsiä pois keppi-muovipussi-viritelmillään. Ostajat taas vastaanotetaan innokkaasti. "Montako kiloa?"


Mutta: eräänä päivänä puolitoista vuotta sitten ensimmäisen apulaiseni sisko rikkoi vahingossa lihamyllyni käyttäessään sitä meillä. En hymyillyt...Hengitin syvään ja laskin sataan.

Onneksi elämä ei ole yhdestä lihamyllystäkään kiinni, mutta voitte vain arvailla harmittiko apulaistani, joka nyt joutuu hakkaamaan lihat jauheeksi veitsellä. Tosin otettuani itselleni kakkosapulaisenkin, on tämä kakkosapulainen joutunut tekemään myös jauhelihaa. Ensimmäinen apulaiseni on nimittäin laittanut toisen apulaiseni hommiin taloon tultuaan. Hierarkia toimii ja huom!, he ovat hyviä ystäviä!


Näissä kuvissa kakkosapulaiseni hakkaa lihaa jauhelihaksi. Kaksi kiloa lihaa muuttui jauhetuksi lihaksi kolmessa tunnissa. Voi käsiparkaa...

4 kommenttia:

Matroskin kirjoitti...

Onnea synttäristä. Mekin tehdään itse jauhelihaa kun jaksetaan, tosin myllyllä.

Cozy Place kirjoitti...

matroskin - Kiitos! Vaude, teet itse jauhelihaa. On varmasti parempaa kuin kaupan...Niin ja sulla näytti olevan uusi blogi. Hieno!

Vilijonkka kirjoitti...

Löysin viitisen vuotta sitten kirpparilta käsinveivattavan lihamyllyn, sellaisen joka kiinnitetään pöydänreunaan ja on todella painava, tyystin manuaalinen, ei saisi rikottua yrittämälläkään. Hauskan näköinen vekotin, toimi vanhassa keittiössäni "tunnelmanluojana", mutta myönnettäköön, ole käyttänyt sitä kertaakaan.

Niin on kovin erilaista eri puolilla maapalloa. Se mikä toiselle on vain koriste, toinen oikeasti tarvitsee sitä.

Matroskin kirjoitti...

Vilijonkka, meillä on juuri sellainen. Saa niitä uutenakin. Mieheni tekee itse makkaraa, mylly on kovassa käytössä.