tiistai 14. elokuuta 2007

SINNIJotkut blogin lukijoistani ovat olleet kiinnostuneita lao-hameesta. Lupasin tehdä siitä oman postauksen…En tosin ole mikään asiantuntija, joten kokeneemmat voivat vapaasti oikaista minua, jos olen väärässä.
Lao-hame on laoksi nimeltään SIN, mutta suomalaiset kutsuvat sitä sinniksi eli SINNI. Hame on siis tarkoitettu vain naisille, miehet pukeutuvat housuihin ja paitaan.
Sinniä käytetään täällä aina kouluissa, toimistoissa, virastoissa…sekä kaikissa juhlissa. Sinniä voi toki käyttää koska tahansa, mutta edellä mainituissa paikoissa se on vähän niin kuin pakko. Viimeiset kaksi vuotta olen käyttänyt sinniä lähes joka arkipäivä, koska olen ollut töissä projektimme toimistossa. Kukaan ei minua siihen ole pakottanut, mutta itse olen halunnut siihen pukeutua, koska kaikki nais lao-työntekijämmekin tekevät niin.
Sinniä on mielestäni mukava pitää, jos se on istuva päällä. Sinnin pitää olla aina juuri niiden muotojen mukaan, jotka sillä hetkellä on, koska muuten leikkaukset sojottavat vääriin suuntiin ja koko kaunis hame ei pääse kantajansa päällä oikeuksiinsa. Eli kannattaa pysyä mitoissa;).
Sinnejä on myös ilman hakasia. Tällöin hame kietaistaan päälle hieman kietaisuhameen tyyliin ja sitten vyötäröstä käännetään vyötäröosaa niin, että hame pysyy päällä. Ymmärsiköhän kukaan, mitä tarkoitan?? Juhlavissa ja tärkeissä tilanteissa ainakin, sinnin kanssa voidaan käyttää erityistä sinnivyötä.
Sinni koostuu kolmesta eri osasta: vyötärökaitale, jossa on hakaset hameen kiinnitystä varten; hameosa ja hameen alaosa.
Hamekankaan kuosi ja laatu vaihtelee asuinseudun mukaan. Täälläpäin suositaan värikkäitä kuoseja. Kangas meillä päin arkena on tekokuituja ja juhlissa ehdottomasti silkkiä.
Hameen kanssa voi käyttää monenlaisia paitoja. Juhlatilaisuuksissa paita on usein jakun tyylinen myötäilevä paita. Arkena varsinkin koululaiset, opiskelijat ja virkanaiset käyttävät kauluspaitaa.
Sinnin kanssa käytettävät kengät määräytyvät mielestäni tilaisuuden mukaan. Joskus läpyskät, joskus korkkarit ja toisinaan umpikengät. Ja monesti sitä, mitä on…ei täällä kovinkaan monella ole laajaa valikoimaa valita.
Kuten jo aiemmin kirjoitin, en ole asiantuntija ja tiedot perustuvat omaan kokemusperäiseen tutkimustietooni.
Niin ja muuttohässäkän keskellä en saanut otettua kuvia, joten jatkossa kuvia hameista paremmin. Kuvia on paljon, paljon, mutta aina kasvojen kera.

Lao skirt is called SIN in lao language. In Finnish we say SINNI.
Sin skirt is normally used in the shcools, universitys, offices, banks ect. And always in the partys like wedding and funerals.
Lao skirt is just for women. Men in Laos use trouses and shirt.
I like to use lao skirt. It is comfortable if its well made.

Ei kommentteja: